top of page
  • Nicolle Raven

Restaureren...nee Renoveren! Wat is het verschil eigenlijk?

Wanneer het gaat om houten voordeuren en ramen, komen de termen "renovatie" en "restauratie" steeds ter sprake en worden vaak door elkaar worden gebruikt. Atelier Schrauwen restaureert géén deuren of ramen, en werkt specifiek op de renovatiemarkt. Toch krijgen we, uiteraard, heel vaak de vraag of we deuren of ramen kunnen restaureren, en waarom we dat dan niet doen? Dat leggen we graag eens uit. Hopelijk helpt dit bij het bepalen van de beste aanpak voor uw woning en de esthetische en functionele voordelen die daarbij horen. En kunnen we u niet helpen met uw renovatieproject? Dan verwijzen we u heel graag door naar een aantal kundige collega's die zich specialiseren in de renovatie van houten schrijnwerk.


Wat is Renovatie? (hint: dat is wat wij doen ;)

Renovatie houdt in dat de houten ramen en deuren geheel worden vernieuwd (én verbeterd) met moderne technieken en materialen. Het doel van renovatie is vaak om de energie-efficiëntie, veiligheid en geluidsisolatie te verbeteren, maar ook de veiligheid. Dit betekent bij Atelier Schrauwen dat oude ramen en deuren worden vervangen door nieuwe, terwijl de esthetische waarde en karakter van het oorspronkelijke ontwerp volledig behouden kunnen blijven.


Bij Atelier Schrauwen, waar we ons toeleggen op nieuwe ramen en deuren, zien we renovatie als een manier om het beste van beide werelden te bieden: de charme van het oude met de voordelen van het nieuwe. Door gebruik te maken van moderne isolatiematerialen en productietechnieken, kunnen we houten ramen en deuren maken die voldoen aan de hedendaagse normen voor energie-efficiëntie, geluiddemping en veiligheid.


"Atelier Schrauwen bestaat sinds 1890. Onze passie voor hout stroomt door onze aderen. Oog voor esthetiek en ambacht kenmerkt ons al generaties lang" Eddy Schrauwen, vader van Jef, 5e generatie schrijnwerker.

Wat is Restauratie?

Restauratie daarentegen focust op het behouden en herstellen van de oorspronkelijke elementen van houten ramen en deuren. Dit betekent vaak dat de originele materialen en technieken worden gebruikt om het schrijnwerk zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke staat terug te brengen. Restauratie is een kunst op zich en vergt veel vakmanschap en aandacht voor detail.


Hoewel restauratie een prachtige manier is om historische waarde en ambacht te behouden, brengt het enkele nadelen met zich mee. Oud schrijnwerk voldoet vaak, ook na restauratie, niet aan de moderne eisen op het gebied van isolatie, geluid en veiligheid. Dit kan betekenen dat gerestaureerde ramen en deuren minder energie-efficiënt zijn en minder bescherming bieden tegen inbraak en geluidsoverlast.


De Voordelen van Renovatie: Modern Comfort met Klassieke Uiterlijk

Bij de renovatie van houten ramen en deuren kiezen wij ervoor om nieuwe, hoogwaardige producten te maken die de charme en het karakter van het originele schrijnwerk behouden. We begrijpen de waarde van historisch design en streven ernaar om deze esthetiek te integreren in onze creaties. Hiervoor werken we nauw samen met monumentenzorg en erfgoed Vlaanderen.


We recupereren waar mogelijk originele elementen zoals deurbeslag, glas-in-lood en smeedwerk om de authentieke uitstraling te behouden. Tegelijkertijd zorgen we ervoor dat onze nieuwe ramen en deuren voldoen aan de strengste normen op het gebied van isolatie, geluiddemping en veiligheid. Dit kunnen we perfect combineren met bepaalde domotica, elektrisch slot, fingerprint, camera, codeslot etc.


Waarom Oude Schrijnwerk Verwijderen?

Het kan misschien zonde lijken om oud schrijnwerk te verwijderen, maar vergelijk het met het restaureren van een oude auto. Een opgeknapte klassieker is prachtig maar zal nooit de prestaties en het comfort bieden van een nieuwe wagen. Zo is het ook met houten ramen en deuren. Door te kiezen voor renovatie en het maken van nieuwe, moderne ramen en deuren, kunnen we ervoor zorgen dat uw woning niet alleen authentiek uitziet, maar ook voldoet aan de hedendaagse eisen voor comfort en veiligheid.


Samenspel van twee ambachten

In heel wat projecten zien we een samenspel van deze twee prachtige ambachten. Zo ook bij dit project in Mortsel. De ramen werden volledig vernieuwd met het oog op thermische en akoestische isolatie, maar het prachtige houtwerk hierrond, werd volledig gerestaureerd volgens de regels van de kunst.
Bent u op zoek naar een oplossing die uw woning een unieke en historische uitstraling geeft zonder concessies te doen aan modern comfort? Stuur ons een berichtje of plan een kennismakingsgesprek in via onze website.

60 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page