top of page

Isolatiewaarden van ramen: doe je winterjas dicht!

Nicolle Raven

Bijgewerkt op: 5 dec 2024

Bij het kiezen van nieuwe ramen draait het niet alleen om hoe ze eruitzien, maar vooral om hun isolatiewaarde. Goede isolatie betekent een lager energieverbruik, een comfortabeler huis en minder impact op het milieu. Maar hoe maak je een keuze tussen houten, PVC en aluminium ramen? En is het zinvol om dubbel glas in bestaande kozijnen te plaatsen? Laten we inzoomen op de belangrijke factoren zoals materialen, plaatsing en de cruciale Uw-waarde.





Wat is de Uw-waarde en waarom Is deze belangrijk?

De globale isolatiewaarde van een raam, aangeduid als Uw-waarde (U-window), bepaalt hoe goed het raam warmte binnenhoudt in de winter en buitenhoudt in de zomer. Hoe lager de Uw-waarde, hoe beter de isolatie. Deze waarde wordt beïnvloed door drie elementen:

  1. Het glas (Ug-waarde): Dubbel of driedubbel glas heeft een groot effect. Een Ug-waarde lager dan 1 is ideaal.

  2. Het profiel / frame (Uf-waarde): Dit verwijst naar de warmteverlies via het kozijnmateriaal. Hoe lager, hoe beter.

  3. Thermisch verbeterde afstandshouders: Deze zitten tussen de glasplaten en minimaliseren warmteverlies bij de randen.


Bij Atelier Schrauwen zijn deze drie factoren geoptimaliseerd. Wij bieden standaard ramen met dubbel glas, maar driedubbel glas is ook mogelijk voor nog betere prestaties.


Vergelijk geen appels met peren

Ramen vergelijken lijkt simpel, maar let op. Soms worden Uw-waarden (van het gehele raam) vergeleken met Ug-waarden (van alleen het glas). Dat kan tot misverstanden leiden. Hout, PVC en aluminium hebben elk hun unieke eigenschappen:

Hout is een natuurlijke isolator met een lage Uf-waarde. Er gaat dus weinig warmte verloren via het profiel (frame). Onze SIPO-houten ramen hebben een hoge dichtheid, wat hun isolerende werking versterkt. PVC heeft lage Uf-waarde dankzij interne luchtkamers. Aluminium heeft van nature een hogere Uf-waarde maar vaak worden thermische onderbrekingen toegepast om warmteverlies te beperken. Bij het vergelijken van ramen is het belangrijk om de volledige Uw-waarde te bekijken, inclusief glas, profiel en afstandshouders.


Meer dan het materiaal: Het belang van vakkundige plaatsing

De beste ramen verliezen hun waarde als ze slecht geplaatst worden. Hier speelt de expertise van de plaatser een grote rol, samen met het gebruik van kwalitatief isolatieschuim. Koude bruggen moeten voorkomen worden. Slechte plaatsing kan ervoor zorgen dat warmte ontsnapt via naden en kieren. Isolatieschuim vult daarbij de ruimte tussen het kozijn en de muur, voorkomt tocht en verbetert de isolatiewaarde van het raam. Dit is meteen een belangrijk element wanneer je overweegt dubbel glas te plaatsen in bestaande kozijnen: de mogelijkheden voor het gebruik van isolatieschuim en van plaatsen afdichtingsrubbers zijn dan beperkt.


Dubbel glas in oude kozijnen: Wat zijn de mogelijkheden?

Het plaatsen van dubbel glas in bestaande kozijnen is een overweegbare oplossing, maar er zijn ook beperkingen.


De voordelen van het plaatsen van dubbelglas in bestaande kozijnen zijn enerzijds kostenbesparend en anderzijds ecologisch. Het is goedkoper om enkel het glas, dan de volledige ramen te vervangen. Daarnaast wordt de levensduur van de bestaande ramen verlengd, waardoor er geen nieuw hout, pvc of aluminium aan te past komt.


Om de vergelijking te maken, moeten we ook kijken naar de mogelijke nadelen die gepaard gaan met enkel het vervangen van het glas in ramen.


  1. Dunner profiel: Veel oude kozijnen zijn niet ontworpen voor de dikte van dubbel glas, de 'sponning' is niet breed genoeg en moet verbreed worden om plek te maken voor het dikkere dubbel glas. Dit beperkt niet alleen de isolatiewinst, maar kan ook afbreuk doen aan het esthetische resultaat. De originele glaslatten moeten vaak vervangen worden door (bredere) opleg latten.

  2. Gewicht: Dubbel glas is veel zwaarder dan enkel glas. Bij draaiende ramen kunnen oude scharnieren dit extra gewicht vaak niet dragen, waardoor hier ook aanpassingen nodig zijn die invloed hebben op de te behalen isolatiewaarden.

  3. Beperkte Uw-waarde: Zelfs met nieuw dubbel glas in een oud raam, haal je niet dezelfde isolatiewaarde als met nieuwe ramen. Geoptimaliseerde profielen, afdichtingen en moderne rubbers maken bij nieuwe ramen een groot verschil.

  4. Glas-in-lood: Overweeg je om je oude glas-in-lood tussen dubbel glas te plaatsen? Dit is zeker mogelijk, maar ook hier gelden wel dezelfde bedenkingen als hierboven qua profiel, gewicht en Uw-waarde. We werken samen met Studio Art-Glas om bestaand glas in lood, te plaatsen in onze nieuwe kozijnen om zo optimale isolatie te bekomen. Leer hierover meer op de site van Art Glas.



Vergelijk het met een winterjas

Dubbel glas in een oud kozijn kun je vergelijken met een dikke winterjas. De jas is warm, maar als je de rits niet goed sluit, voel je toch de kou. Bij ramen werkt het hetzelfde: een goed profiel, uitstekende plaatsing en hoogwaardige afdichtingen zijn net zo belangrijk als het glas zelf.

Als nieuwe ramen geen optie zijn, bekijken we graag samen de mogelijkheden. In sommige gevallen is het hout zo uniek of in zo'n goede staat, dat wij liever restauratie in combinatie met dubbel glas zien. Dan is restauratie door een specialist een betere keuze, en we verwijzen je met plezier door naar collega’s in dat vakgebied.


Wil je meer weten?

Bij Atelier Schrauwen staan we klaar om je te helpen bij het maken van de beste keuze voor jouw woning: we zorgen voor een transparant en gedetailleerd advies over isolatiewaarden en opties. Neem gerust contact op – we helpen je graag op weg: info@atelierschrauwen.be



26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page